archidea

Első lépések

Nem természetes, hogy ha az ember építkezésre adja a fejét, mindjárt tudja is, hogy mit szeretne. Egyrészt nagyon sok minden elérhető, szinte túl sok is az alternatíva, másrészt ez egyben egy önismereti játék is – a játék inkább idézőjelben –, ahol az építtetőnek (megbízónak) tudnia kell, hogy mi tetszik neki, vagy mi nem, és hogy a következő időszakban milyen környezetben, hogyan akarja érezni magát, vagy éppen mekkora összeget tud, vagy akar a beruházásra szánni. Az ember sok esetben nyaralásból, külföldről hazahozott élményekre támaszkodva állítja össze elképzelését leendő otthonáról. Ha napi szinten járatosak vagyunk az aktuális trendekben, jókora gyűjteményünk van folyóiratokból, és rendelkezünk néhány baráti tanáccsal, akkor sem biztos, hogy egyértelműen és egyszerűen lehet ezekre a kérdésekre válaszolni. (néhány kép a mi gyűjteményünkből)

Minden bizonnyal más és más egy magánépítkezés és egy üzleti vállalkozás kereteiben lebonyolított beruházás, mégis a tervezési folyamat fő pontjaiban vannak hasonló momentumok. Az sem mindegy, hogy hol tart az a folyamat, amiben az építész körzeműködésére van szükség.

Mit tegyünk, ha tanácsra van szükség?
Bizonyos helyzetekben lehetséges, hogy elegendő egy-két órás tanácsadás, melyen az építész például egy döntéshez ad megfelelő információt, vagy néhány ötlettel hozzájárul egy folyamatban lévő ügy befejezéséhez. Lehetséges, hogy a tervezés előkészületeivel kapcsolatban szolgál néhány újabb szemponttal, és elképzelhető, hogy tapasztalatával sikerül valamiről lebeszélni. Egy biztos, érdemes igénybe venni azt a többéves tapasztalatot, anyagismeretet, amivel kollégáink rendelkeznek a különböző szakterületeken.

Mi történik, amikor építeni szeretnénk?
Ha meglévő épületen szeretnénk változtatásokat eszközölni, bővíteni, átalakítani, akkor is célszerű tervezőhöz fordulni, mivel bár bizonyos tevékenységek nem engedélykötelesek, de erről akkor kell meggyőződni, míg az ember nem követ el szabálysértést. Vannak ugyanis építési engedély nélkül végezhető tevékenységek, melyet rendeletben szabályoztak, de bizonyos folyamatokat bejelentéshez kötnek, amihez szintén szükséges dokumentációt készíteni. Kevesen veszik még tudomásul, hogy átalakítás esetében a meglévő épület tervezőjének hozzájárulása is kell a változtatások engedélyeztetéséhez. A hozájárulás megadását a tervező feltételekhez kötheti.

Ettől kezdve a tervezés első lépéseire kell felkészülni:

  • Össze kell szedni az épülettel kapcsolatos korábbi beavatkozások dokumentumait
  • Egyértelmű igazolást kell szerezni az ingatlan jogállásáról, a tulajdonosok kilétéről
  • Igazolni kell az építési jogosultságot, be kell szerezni az ehhez szükséges hozzájárulásokat

Szintén első lépések közé tartozik még:

  • Fontos megfogalmazni, hogy mit várunk el a tervezőtől, legyen egyértelmű az igény
  • Célszerű tájékozódni, és összegyűjteni azokat az előképeket, információkat, ami támpontul szolgálhat a tervezéshez
  • Fel kell mérni azt az anyagi hátteret, ami a beruházáshoz rendelkezésre áll, hogy a költségbecslést legyen mihez igazítani, és a tervező számára behatárolható legyen, hogy milyen megoldásokat alkalmazhat

Természetesen nem húzható egy kaptafára a tervezői közreműködés folyamata, minden eset más és más. Ennek ellenére alapvető pontokra nagyjából mindig sor kerül. Az alábbiakban megfogalmaztunk néhány gondolatot a tervező szemszögéből.

A telekvásárlás
Ritka, hogy egy adott terület hasznosítását a tulajdonos a vásárlás után álmodja meg, legtöbbször azért veszünk meg egy területet, hogy azon egy konkrét projektet bonyolítsunk le. Ezért rendkívül fontos a telek beépíthetőségét rögzítő paraméterek (szabályozás) ismerete. Érdemes szakértői tanácsot kérni már ebben a stádiumban is, nehogy később derüljön ki, hogy az elképzelt funkció abban az övezetben nem telepíthető, hogy a szomszéd telken korábban szabálytalanul épített ház miatt korlátozottak a lehetőségek (ilyen is van!), hogy a beépítési százalékba - ami nem csak falakkal, hanem a fedett teraszokkal együtt számítandó - nem fog elférni az elképzelt épület. Sorolhatnánk tovább a szintterületi mutatót, az építménymagasságot, aminek bonyolult a számítása, a zöldfelületi mutatót és még egy csomó szabályt, aminek meg kell feleltetnünk a tervezett objektumot. Természetesen van olyan eset, amikor a hely varázsa, vagy egyéb körülmények motiválják a helyszín kiválasztását. Ebben az esetben viszont tudomásul kell venni, hogy a telekre vonatkozó előírások egy határozott keretet tesznek lehetővé a tervező számára, hogy a legjobbat hozza ki belőle.

A tervezőválasztás ideje
A legnehezebb feladatok egyike, hiszen egy olyan személyt, csapatot kell találni, akik a legjobban ráéreznek az igényekre, és akik végigkísérik a megbízót a tervek megvalósulásáig. Ilyenkor a legjobb belépő az ajánlás, vagy egy jól sikerült referenciamunka, mely magáért beszél. Ha ehhez egy jó ajánlat is kapcsolódik, és a szolgáltatás is megfelelő, gyorsan létre tud jönni a tervezői megállapodás. Sokszor történik a tervezők versenyeztetése pusztán árajánlat alapján, ami alapján kizárólagosan dönteni azért nem tűnik célszerűnek, mivel a tervezés nagy része intuíción alapuló alkotói folyamat, melynek eredményeképp nem csupán funkcionális, vagy szigorúan vett műszaki produktum születik. A tervezés során bizalom épül, miközben nem történhet meg, hogy a megbízó a folyamatok kiszolgáltatottjává váljon. Ezért a tervező felel.

Engedélyezési folyamat
Nem minden építési tevékenység igényel tervezést, ám attól még tervezői közreműködést igen. Szükség lehet az építészre szakértőként, tanácsadóként. Csak egy része a tervezői tevékenységnek az engedélyezési tervek elkészítése, dokumentálása és az engedélyezési folyamat figyelemmel követése. Számos egyéb területen – felmérések, dokumentáció mellékletek elkészítésében – igényelhető az építészek munkája.
tovább >>>

Miben várhatunk segítséget a kivitelezés folyamatában?
Rendelet határozza meg azt az építményméretet, mely fölött kiviteli tervet kell készíttetni. Ettől függetlenül is hasznos az engedélyezett tervek részletes kidolgozása, mivel így lehet egyértelmű igazán minden szerkezeti részlet, építészeti megoldás. A kiviteli tervek számos olyan elemet tartalmaznak, melyek segítik a kivitelező versenyeztetését. Ehhez előfordul, hogy külön tenderterv készül, melynek jelentősége abban áll, hogy a kivitelező személyének kiválasztása után a kivitelező közreműködésével válik lehetővé a kiviteli tervek befejezése. Ennek eredményeként a kivitelező által használt technológiák kerülhetnek betervezésre.

A részletes kiviteli tervek elkészítésén túl az építész tervezői felügyeletet vállalhat, mely általában művezetések, kooperációk keretén belül, az építés helyszínén zajlik. Célja a terv korrekt megvalósulásának ellenőrzése. A tervezéshez hasonlóan, a műszaki ellenőrzés is jogosítványhoz kötött, és referenciák alapján célszerű az erre a célra legalkalmasabb személyt kiválasztani. Feladata szerteágazó, mindenképp az építtető (megbízó) érdekeit védve a legszakszerűbb megvalósítást hivatott segíteni.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr