archidea

5 szempont tervezőválasztáshoz

2013. dec. 2. | Téma: Építészet, tervezés | Utoljára módosítva: 2024-06-17 10:49:49 | 8741 Olvasás

Ezt a kérdést más oldalról szeretném megközelíteni!

google_search.jpg

1. Mit mondanak róla a referenciái?
Ez sem új kérdés, de az egyik legfontosabb, mivel bizalmi ügyről van szó a tervezés során. Olyan személyiségre van szükség, akinél össze fognak futni a szálak, aki a megvalósítás legutolsó pillanatáig benne marad a folyamatban, ezért nem mindegy, hogy ami eddig kijött a kezei alól, azok mit árulnak el. Lehet ez egy jól, vagy rosszul sikerült munka, egy épület, de lehetnek elégedett, vagy elégedetlen ügyfelek. Legtöbben újságokból tájékozódnak, vagy ismerőseiket kérdezik, hogy ajánljanak számukra valakit. Az biztos, hogy kérdezni kell!

2. Van-e affinitása a problémához?
Különbözőek vagyunk - és ez jó, milyen sablonos is lenne a világ enélkül. Az előző kérdésből valahogy adódik is, a megvalósult projektekből nagyjából ki tud alakulni egy kép a tervezőről. Lehet tájékozódni itt-ott az illető habitusáról, dolgokhoz való hozzáállásáról. Azt azonban kevesen tartják fontosnak, hogy mint ember, milyen karaktert, jellemet képvisel. Egy átgondolt, sok esetben életműnek tekinthető épület megvalósulásához szükséges, hogy a tervező képes legyen megérteni, átlátni, figyelembe venni a megbízói motivációkat. Ehhez már személyes találkozó szükséges, esélyt kell adni egymás megismerésére.

3. Kikkel dolgozik együtt?
Csak ábránd az, hogy mindent a kiválasztott építész fog csinálni. A tervezés egy csapatmunka, ahol az ötlet kipattanásától kezdve még elég sok mindennek kell megtörténnie. Fel kell készülni mindenkinek arra, hogy amikor a vezető tervező éppen nem elérhető - és ez nem róható fel neki hibaként, mivel ő is csak ember -, kell, hogy legyen olyan személy a csapatban, akihez mindig lehet fordulni, akivel kapcsolatban a megbízó biztos lehet, hogy az információk célba érnek, hogy kérdésére a szükséges időn belül választ fog kapni. Ha nincs team, meg van az esély arra, hogy a megbízó egyedül marad a problémájával, és előbb utóbb a tervező legjobb szándéka ellenére is rossz szájíz alakulhat ki.

4. Képes-e a megújulásra?
Na ezt aztán hogyan lehet kideríteni? Meg vagyok róla győződve, hogy egy beszélgetésből levehető, hogy valaki azon túl, hogy kész a tapasztalatait megosztani, vajon a fiókból fog-e előhúzni valamit, vagy meghallgatja a leendő megbízót és az adott helyszínre, adott tervezési programra a legmegfelelőbb megoldást fogja-e ajánlani. Ehhez az kell, hogy képben legyen a legújabb anyagokkal, technológiákkal kapcsolatban - meg kell jegyeznem, hogy nem mindig kell a legújabb, még nem kiforrott dolgokat használni, de egy designernek zsigerében kell legyen az, hogy újat akarjon alkotni. Ehhez nyilvánvalóan képeznie kell magát, tájékozottnak kell lennie az aktualitásokban. Tehát meg kell tudnunk, hogy szán-e időt, energiát erre a kérdésre!

5. Tudjuk-e, hogy mit várhatunk tőle?
Végére hagytam, mert ez csak részben a tervező felé irányuló kérdés. Sok esetben legalább annyira nem tisztázott, hogy jogosan várunk-e el bizonyos dolgokat a kiválasztott építésztől. Például elvárható-e, hogy díjazás nélkül minden részletre kiterjedő tanulmánytervet készítsen annak érdekében, hogy a megbízást elnyerje, vagy hogy kifejezett kérésünkre olyan megoldásokat is alkalmazzon, amivel őszintén nem tud egyetérteni? Ugyanígy kérdés, hogy elvárható-e, hogy mindent beleadó kreativitással tervezzen az az építész, akit konkrét alaprajzi vázlattal keres meg az építtető, mondván: "ezt kérem, de minden ötletet szívesen veszek!" Aztán megkövetelhető-e, hogy folyamatos jelenlétével kísérje figyelemmel az építkezést, ha nem kapott megbízást a tervezői művezetésre.... és így tovább.
Mindig dilemma, hogy ha jó a tervező, valószínűleg van munkája, és ha becsületes is, nem titkolja ezt, és nem vállalja túl magát. Tehát, ha szeretnénk megbízni, érdemes megvárni, de ezt célszerű rögzíteni is, mivel minden designer tudja, hogy az egyik legjobb motiváció a határidő! Inkább több időt hagyjunk, de a vége legyen konkrétan meghatározott.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr