archidea

Engedélyezési terv

A szabályozások és a különböző általános érvényű és helyi rendeletek alapvetően befolyásolhatják egy épület elhelyezését, méreteit, alapterületét, megközelítését... és a benne tervezhető funkciókat.

Nem kerülhető meg tehát, hogy a tervezési folyamat egy mindenre kiterjedő kutatómunkával kezdődjön.

Az engedélyezési tervek tartalma
Az engedélyezési tervek tartalmi követelménye rendeletben szabályozott, amit kiegészítenek a helyi szabályozások. Ezeket együttesen kell értelmezni a tervezés során. Általános szempont, hogy a megértéshez szükséges részletezettségű tervanyag összeállítása szükséges. Módosított terveknél például elegendő a megváltozó részlet bemutatása. Sokan csak szükséges rossznak tartják az engedélyezési eljárást, ezért a tervek elkészíttetését is ezzel csak rajzolói szintre degradálva a tervezői feladatkört. Mi ezzel a személettel nem tudunk azonosulni, mivel a kreatív munka mellett ismerjük a tervezési folyamat minden buktatóját, amihez meggyőződésünk, hogy csak szakember tudja a megfelelő hátteret biztosítani.

A tervek folyamatos egyeztetések során nyerik el végső formájukat, melyhez a legfejlettebb számítógépes tervezési programok állnak rendelkezésünkre. A 3D-s technológiák lehetővé teszik, hogy a tervezés során látványosan mutathassuk be a tervezett objektumot. A feladatot szervezett csapatmunkában oldjuk meg, így megfelelő munkamegosztás tud kialakulni.

Az engedélyeket az erre kijelölt első fokú engedélyező hatósághoz benyújtott dokumentáció alapján adják ki. A dokumentáció csupán egy része a terv, jókora részt tesznek ki a vizsgálatok és szakvélemények dokumentumai. A tervezőnek egyeztetnie kell a terveket a szakhatóságokon túl az érintett közművekkel is. Az engedélyezési folyamatban a tervező tanácsadóként vehet részt, külön kérésre segíthet a szükséges mellékletek beszerzésében, esetleg ügyintézésben.

Árképzés
Mivel ez egy igen összetett folyamat, és minden esetben más, ezért nagyon nehéz egy rövid betekintés alapján ajánlatot adni egy engedélyezési terv elkészítésére. Tanácsos ezért az igények felmérését követően egy építéshatósági egyeztetés, mely során kiderülhetnek a beépíthetőséget befolyásoló tényezők. Ezt követően készíthetők el az első vázlatok.
A tervezési díjak megállapításánál a Budapest Építész Kamara díjszabása az iránymutató, melyet a bonyolultsági fok, a telek adottságai és egy sor más körülmény alakíthat.

Cselekvési terv - tervező és megbízó feladatai
Közvetlenül a megállapodást megelőzően egy olyan ütemezést állítunk össze, melyben a tervező feladatai mellett - úgymint hatósági-, társtervezői egyeztetések -, segítünk sorbavenni azokat a teendőket, melyeket a tulajdonosnak, megbízónak kell az engedélyeztetés során elvégeznie. Ezek lehetnek egyszerű döntések, feladatok (közműszerződések megkötése, fejlesztési hozzájárulások rendezése, az építési helyszín megközelíthetőségének biztosítása), de sokszor komplikált jogi helyzetek is előfordulhatnak (építési jogosultság tisztázása, szomszédok kilátásának akadályozása, jelzálog...).

 

A domboldal örömei

Az utcáról nézve egy földszintes ház, melynek főbejárata tulajdonképpen a garázskapu. Ez a mai életformánk egyértelmű velejárója, mivel legtöbbször gépkocsival közlekedünk. A lejtésviszonyokból fakadóan adta magát a lehetőség, hogy a gyalogos- és vendégforgalmat is ezen keresztül bonyolítsuk le. Ha mégis a kerten át szeretnénk megérkezni, tehetjük ezt a kerti tipegőn, vagy az átriumon keresztül. A 'kisszékforma' alaprajz dél felől egy kimélyített öblöt formál, mely lehetővé teszi, hogy az als


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr