archidea

Kiviteli terv

Kiviteli tervek tartalma
Az építész kiviteli tervek az építési engedélyezési tervek részletes kidolgozása, mely során optimalizálási folyamatok során alakul ki a végleges szerkezeti megoldás minden lényeges és eltérő eleme. A kiviteli terv tartalmát egyelőre nem szabályozza rendelet, de az építész kamarák dolgoznak egy olyan javaslaton, mely javaslatot ad formai és tartalmi megjelenésre. Olyan dokumentációt készítünk, mely alkalmas ajánlatkérésre, a kivitelezés-előkészítési és megvalósítási munkák segédleteként.

  • A kiviteli terv alapterve a helyszínrajz, mely az épület léptékéhez igazodva többféle léptékben mutatja be az épület közvetlen környezetét. Része a kitűzési helyszínrajz, illetve bizonyos esetben a közműtérkép is.
  • A kiviteli terv fő tervlapjai az alaprajzok, metszetek és a homlokzatok
  • A szerkezeti tervek csomóponti elemek részletes kidolgozását tartalmazzák
  • A különböző konszignációk a több elemből álló szerkezeteket listázza, úgy mint a nyílászárók, vagy a lakatos szerkezetek, újabban az üveg és kőelemek is ismét ebbe a kategóriába tartoznak
  • A műszaki leírás szóbeli tájékoztatás a tervben szereplő tartalommal kapcsolatban.
  • A tervek átadásakor tervismertetést tartunk, ezzel is segítve a jobb megértést.

Családi ház viszonylatban még mindig fölösleges pénzkidobásnak tartják,
...pedig az egyre bonyolultabb technológiai követelmények egyre inkább elengedhetetlenné teszik, hogy a tervezői stáb által kidolgozott részletek szakszerűek legyenek. Azért is fontos a tervek elkészítése, hogy a tervezett szerkezetek, technológiák egyértelműen meghatározásra kerüljenek, és még a tervezőasztal mellett minden részlet összefüggéseit tisztázzuk. A kivitelezés közben, vagy utólagosan erre már nincs mód, ha mégis ezt tennénk, rengeteg hibával, fölösleges többletköltségekkel, szakszerűtlenül kerülnének valósulnának meg az elképzelések, ami senkinek sem jó.

Generáltervezés
Az építészeti kiviteli tervek kidolgozása mellett irodánk a teljes kiviteli tervdokumentáció elkészítését vállalja. A generáltervező feladata a társtervezők - statikus, épületgépész, elektromos tervező - koordinálása, és az alaptervek biztosítása. Helyet biztosítunk az egyeztetések lebonyolítására is.

Összehasonlítható kivitelezői ajánlatok
...elképzelhetetlenek kiviteli terv és az abból készült költségvetés nélkül. Ha a szükség úgy kívánja - például előzetesen a tervezői programot befolyásoló döntések, vagy építési hitel megítélése -, előfordul, hogy már engedélyezési terv stádiumban készül költségvetés. Ez a kiírás viszont a szerkezetek alacsony kidolgozottsági szintje miatt pontatlan, elnagyolt. Ha ez alapján kis toleranciával tervezünk, nagyot tévedhetünk. A kiviteli tervek alapján mindenképp célszerű árazatlan tételes kiírást készítteni, hogy az ez alapján elkészülő kivitelezői ajánlatok összehasonlíthatóak legyenek.

Tervezői művezetés
Fontos tudni, hogy a megvalósítás sem nélkülözi a tervező jelenlétét. Tervezői művezetés keretén belül a megvalósítás közben felvetődő kérdésekben segíti a megbízói érdekek és a terv eredeti koncepciójának maradéktalan megvalósulását. A kiviteli terv nem tartalmazza a tervezői művezetéseket, ennek alkallmi jellegéről, vagy rendszerességéről külön szerződésben szükséges megállapodni.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr