archidea

Tervezés

Egy mondás jár szerte, miszerint:
"Az elsőt az ellenségednek, a másodikat a barátodnak, a harmadikat magadnak..."
H
a bennünket kérdeznek erről... nos, mi igyekszünk az elsőt is olyan körültekintéssel és igényességgel megalkotni, hogy az újratervezésre ne kerüljön sor. Vagy ne ezért! Vannak bőséggel visszatérő ügyfeleink, de ők a csillapíthatatlan alkotókedvük által vezérelve, vagy újabb ötleteik megvalósításának elképzelésével jönnek vissza hozzánk.


Bizonyos esetekben, -például ötlettervek, pályázatok elkészítésekor- a tervezési programot részben magunk határozzuk meg, de Megrendelőink külön kérése esetén erre egyedi tervezés esetén is van lehetőség. Ilyen esetekben azonban fennáll a kockázata annak, hogy nem találjuk el elsőre azt, ami a Megrendelőnek megfelel, ezért szükséges lehet a tervezési program további alakítása, melyhez minden segítséget megadunk.

A tervezés menete:
A tervezés majdnem minden esetben a Megrendelő igényeinek felmérésévek kezdődik. Ez általában egy, vagy több kötetlen beszélgetés, melynek során segítünk építészeti szempontok szerint megfogalmazni a tervezési program alapját képező kívánságlistát, és megvizsgáljuk, hogy minden igény megvalósítható-e. Az országos, vagy helyi építési szabályozásba ütköző, vagy műszakilag nem megvalósítható programpontokat együttesen megvizsgáljuk, és megkeressük azokat az alternatívákat, amik megvalósíthatók. Az előzetes egyeztetések eredménye az a tervezési program, ami a vázlattervek elkészítésének alapjául szolgál.
A tervezési program alapján készülnek el a vázlattervek, ezt követően -a tervezett munkák jellegének függvényében,- az építési engedélyezési tervek, majd a kiviteli terv. A végleges "testreszabás" a belsőépítészeti tervezés során történik.
(részletesebben lásd a fenti menüpontok alatt)

Fontosnak tartjuk hogy a részletes tervezés elfogadott tervezési program alapján történjen, mivel a tervezési folyamatba az idő előrehaladtával egyre többen kapcsolódnak be társtrevezőként, így a kis módosítások, kiegészítések is komoly többletmunkát eredményezhetnek. Amennyiben a munka során alapvető változás következik be a tervezési programban, az a feladat újrakezdését is eredményezheti. Ennek költségeit a megbízónak kell állnia.

Az általunk készített tervek tartalma:
Minden esetben megfelel a 37/2007. (XII.13.) ÖTM
(az építésügyi hatósági eljárásról, valamint a telekalakításról és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló) rendeletben foglaltaknak. Ez a rendelet szabályozza azt is, hogy mely esetekben van szükség elvi építési engedélyezési tervre, egyszerűsített építési engedélyezési tervre, mikor végezhetők építési munkák a munkák megkezdésének bejelentése mellett, és mely munkálatok végezhetők engedély és bejelentés nélkül.

A fent említett rendelet kimondja azt is, hogy "a tervezett építési tevékenység szempontjából érdemi adatot, tényt, körülményt nem tartalmazó tervdokumentáció-részek elhagyhatók". Ez azt jelenti, hogy amennyiben a tervezett kivitelezés az épületnek csak egy részét érinti, abban az esetben csak az átalakítással érintett épületrészekre kell a tervnek kitérnie.
Munkánk során mi is figyelemmel vagyunk erre a lehetőségre, így a tervezés gyorsabb, és tervezési díj kedvezőbb lehet.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr