archidea

Belsőépítészeti tervezés

Egy nagyon jó példa számunkra, ahogyan ennek az épületnek a tervezése során sikerült együttműködnünk a Kajdócsi Stúdióval.

A tervezés folyamatába időben sikerült bekapcsolódni, melynek eredményeképp a kivitelezés során több más építészeti döntést is ránk bízott a tervező!
Megbízónknak azóta több más projektben is a segítségére lehettünk.

A leghatékonyabb eredményt akkor lehet elérni a belsőépítészeti tervezésben, amikor azt már az építészeti koncepció kialakulásánál sikerül elkezdeni. Az alapvető adottságokat az építész határozza meg egy új épület létrehozásánál, mégis nagyon összehangolt eredményt lehet elérni, ha az elejétől fogva együttműködéssel jön létre az alkotás. Egy tér karakterét alapvetően befolyásolja - legyen az ekár egy lakóház, vagy középület-, hogy milyen belmagasságot rendelünk egy helyiség alapterülete mellé: egészen mást jelent egy kettőhatvanas nappali, vagy egy olyan mellékhelyiség, melynek magassága a szélességének többszöröse. A jól eltalált arányok jó kiindulási alapot jelentenek a továbbtervezésre, ugyanakkor sokszor futottunk bele abba a feladatba, hogy egy alapvetően elrontott helyzetből kellett a legjobbat kihozni.

Nagyon jó kapcsolatunk alakult ki építészekkel, akik ismerve munkáinkat, komplex gondolkodásmódunkat, szívessen bízzák ránk épületeik "befejezését". Ezekből az együttműködésekből szokott a legjobb megoldás kisülni.

Mi van akkor, ha később kapcsolunk?
Ezzel együtt akkor sincs nagy baj, ha a belsőépítész később kerül bevonásra, de ebben az esetben számítani kell arra, hogy a lehetőségek valamelyest csökkennek. Nem egyszer fordult már elő, hogy a szerkezeti elemeken kívül ide-oda tolódtak a válaszfalak, a térben átkerültek az alapvető funkciók. Természetesen ilyenkor már vannak korlátok, hiszen bizonyos elemeket, gépészeti strangokat, homlokzati nyílászárókat már nem lehet áthelyezni.

A belsőépítészet nem csupán csomagolástechnika!
Sokan gondolják azt, hogy a belső tervezés tulajdonképpen a gipszkartonozás és a különböző burkolatok alkalmazásának akrobatikus mutatványa, amit megspékelünk egy-két lámpával. Tény, hogy elképesztő hatást lehet produkálni jó megvilágított felületekkel, színekkel, különlegesen alkalmazott anyagokkal, de ez koránsem azt jelenti, hogy ez minden. Nálunk a belsőépítészet is alapvetően a funkcionalizmusból indul ki, mely a korrekt ergonómiára, a kényelmes használhatóságra épül. Ezt követi a látvány, az anyaghasználat.

Folyamatábra - ahogyan ez minálunk kialakult:
A tervezési folyamat során rengeteg emóció épül be a végleges megoldásba. Az általunk adott javaslatokat elsősorban a megbízóval történő konzultációkra, a helyszín adottságaira alapozzuk, és csak ezt követik az éppen kapható termékek, vagy az az aktuális trendek. Megbízóink leginkább referenciáink alapján választanak minket, mely egyrészt a létrehozott produktumokból, másrészt a megbízóinkban lecsapódott összbenyomásból áll. Nagyon sok múlik azon tehát, hogy milyen kép marad az alkotás folyamatáról, mennyiben érezhető teljeskörűnek az a szolgáltatás, amit az Archidea stábja nyújtani tud.

 • Első lépésként egy programtisztázó tanulmányt készítünk. Javaslatunk általában egy megoldást tartalmaz, melyről meggyőződéssel tudunk nyilatkozni. Ez a tervfázis alkalmas arra, hogy visszajelzést adjon a megbízó felé, hogy mennyire értettük meg azt az igényt, mellyel megkerestek minket. ötletekkel, megoldásokkal szolgál, felvázol egy átfogó koncepciót, ami alapján le lehet folytatni a tervezést. A tanulmány elkészítéséhez szükséges látni azokat az előképeket, melyek alapján a megbízói oldalról felépült és megfogalmazásra került az igény. Ebben a tervezési stádiumban fontos, hogy minél többet megtudjunk az életmódról, a használat jellegéről, egyszóval azokról, akik aztán a tereket lakni akarják.
 • Ha sikerült a tanulmánnyal ráérezni a megbízói szándékra, vagy született elképzelés magávalragadja a megrendelőt, jöhet a következő fázis, amikor témáról-témára, helyiségről-helyiségre haladva részletes kiviteli tervet készítünk. Segítünk tájékozódni a gyártók és forgalmazók útvesztőjében, elkísérjük megbízóinkat azokba a bemutatótermekbe, melyekben meggyőződésünk szerint megtalálhatják a célt leginkább szolgáló termékeket. Az általunk javasolt, vagy megbízónk által választott agyagok felhasználásával olyan tervdokumentációt készítünk, mely alkalmas ajánlatkérésre és a megfelelő kivitelezői gárda kiválasztására, illetve leginkább a kivitelezésre. Ezek a tervek tartalmazzák a szükséges anyagok és termékek típusait, mennyiségeit, valamint az elhelyezésükhöz szükséges instrukciókat.
 • A megvalósítás során is előfordulhatnak meglepetések, melyek megoldásában alapvető szerepet kell játsszon az a designer, aki megálmodta az egészet, hiszen ő az, aki összefüggéseiben látja, és átlátja, hogy mit miért szeretne létrehozni. Így attól, aki ebből az összképből csupán egy részterületet valósít meg, nem várható el, hogy hasonló áttekintéssel rendelkezzen, és ha döntenie kell valamiben, a megfelelő megoldást válassza.
  Nagyon fontosnak tartjuk tehát azt a kivitelezési időszakot, mely során a tervezői művezetéssel el tudjuk érni, hogy az esetleges módosítások ne menjenek a koncepció rovására, és a megfelelő minőségben valósuljon meg az elképzelés. A kivitelezőkkel való rendszeres egyeztetés, és folyamat állandó felügyelete nélkül tapasztalataink szerint nem hozható létre megfelelő minőségű végeredmény!

Mivel is kell tehát foglalkoznunk?
A teljesség igénye nélkül hadd álljon itt egy felsorolás azokból a feladatokból, és kérdésekből, amiket a tervezés során meg kell oldanunk:

 • Meghatározzuk a helyiségek berendezését (ez egyaránt érvényes lakó és más funkciókra), mely során a legsűrűbb problémakört a fürdő és konyha helyiségek jelentik, ahol a legtöbb berendezési tárgyat fixen építünk be.
 • Kialakítjuk a főbb épített elemek karakterét, úgymint a mennyezet, egyes szoborszerűen megformált, funkcionális falfelületek jellegét, vagy pl. a kandallót, térelválasztó elemeket, lépcsőket...
 • Az előzőekhez kapcsolódóan kiválasztásra kerülnek a megvilágító elemek, illetve különböző elektronikai, és gépészeti eszközök. Ezek elhelyezése, és a belsőépítészeti koncepcióba integrálása egyre több odafigyelést igényel. Gondoljunk csak a hűtött-fűtött felületekre, vagy az inteligens elektronikai rendszerekre, és azok kezelüfelületeire.
 • Bár a kezdetektől fogva a terület a legérdekesebb téma, mégis véglegesítésre csak a fentiek után kerítünk sort: a különböző felületek burkolatainak meghatározása. A padló- és falburkolatok terén elképesztő kínálatból választhatunk, szinte minden elérhető. A felületkezelések (festési technikák, tapéták, burkolati rendszerek) is a legkülönbözőbben szolgálják ki a megbízói igényeket, szinte mondhatjuk, hogy mindenre van megoldás.
 • Nagy terület a bútorozás, és mivel nagyon sok beépített, burkolatba integrált bútort tervezünk, ez a terület egyre jobban összefügg a belső nyílászárókkal, üvegtechnikai kérdésekkel. Nem egyszer egy lépcső borítását, a korlát fogódzóját a többi bútorelem, falábazat, álmennyezeti fa szegélyelem felületeivel kell összehangolni.
 • Végül a kiegészítő elemek kiválasztása, megtervezése következik. Így kerül sor például az árnyékoló rendszerekre, függönyözésre, fürdőszobai kiegészítőkre, mobil bútorokra...
mosdó az üvegpultonEzen a képen a fent említett lakóépület mosdója látható, melyen 8 szakipar dolgozott - természetesen nem egyszerre, hanem bonyolult egymásutániságban.

Az üvegestől a kőfaragón át a gépészig, a szenzoros csaptelepet installáló elektromos szakemberig, beleértve a festőt, burkolót, és a lábazatot elhelyező asztalost sikerült rávenni, hogy lépjen ki velünk a megszokottból.

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni,
hogy ugyanabból az erőforrásból - ami a beépített anyagok, és a ráfordított munka értékében jelenik meg -, lehet jól átgondolt koncepció mentén sokkal nagyobb értéket létrehozni! Sokszor már attól hogy egy megoldást tudatosan alkalmazunk, a rendezettség érzését érhetjük el. Ettől még egy lépéssel továbbmutat a harmónia iránti igény, melyet csak tapasztalattal rendelkező szakembergárda képes úgy kiszolgálni, hogy hosszútávon értékálló eredmény jöjjön létre.

A tervező díja a létrehozott érték töredéke. Megéri átgondolni!

Tervező vagy kereskedő?
2011. jan. 29. | Utoljára módosítva: 2021-10-15 11:44:15 | 4536 Olvasás
Többen jöttek már hozzánk úgy, hogy kezükben egy konyha, vagy egy fürdőszoba látványtervét szorongatták, mégis szükségük volt egy eligazításra, egy olyan tervező segítségére, aki útmutatót ad a sokféle jótanács között. Aki időben jön rá, hogy bár nagyszerű az ingyenes szolgáltatás, mely során az átadott alaprajzot az áruházban kapható kiválasztott burkolattal, szaniterrel, és bútorokkal berendeznek neki, nem biztos, hogy az összhangban lesz a többi helyiség berendezésével. Értékesek ezek az ötle
Hogyan vásárolunk bútoráruházban?
2011. okt. 22. | Utoljára módosítva: 2021-10-15 13:46:38 | 3776 Olvasás
A válasz egyértelmű: természetesen mindenki másképp! Ez magától értetődő, hiszen mindannyian különbözünk egymástól. Átfogó kategóriák azonban ezen a téren is megfogalmazhatóan kialakulnak, legalábbis bennem. Ez a nem rövidke írás arról szól, hogy el tudja-e képzelni mindenki magát a különböző helyzetekben, és tudja-e, hogy mik a lehetőségei +++
Társasházi facetuning

Adott egy kellemes hangulatú, többedik emeleti, dél-keleti fekvésű, pesti lakás. Alig pár hónappal az átadás után új gazdára talált, aki szerette volna átgondoltan kezelni a lakás berendezését. Mit is jelent ez? Egységes színvilág, végiggondolt és az életmódra hangolt, ergonómikus berendezés, beleértve a világítás újragondolását, a radiátorok 'eltüntetését'... egészen a fürdőszoba átszabásáig, a gardróbok berendezésének kiosztásáig.

Látványtervekkel kezünkben a tapétástól lámpaboltig, az

Az anyagok kultúrája

Mindig élmény számunkra, ha nem csupán az épület szerkezetét, külső megjelenését tervezhetjük, hanem egy ház belsőépítészetét is kitalálhatjuk, mivel a tervezés első pillanatától ismerjük a megbízói szándékot. Sok esetben jelen vagyunk folyamatban a telek kiválasztásától a tervezési program pontosításól kezdve, így ismerhetjük az igények fejlődését, kialakulását, segíthetünk megfogalmazni, hogy milyen környezetben is fogja jól érezni magát az épület leendő használója, mik is azok a jellemzők, am

Végül a megbízó dönt

Például akkor is, amikor nem a 90-es évek mediterrán trendjét követi a tervezési program meghatározásánál, hanem inkább bátran adja át a kezdeményezést a tervezőknek. Vagy akkor, amikor félreteszi egy időre a romantika és a maximális kényelem iránti rajongását és bevállalja, hogy egy lakható szobor létrehozásában asszisztál, finanszírozza a minőséget és megalkuvást nem tűrően készteti rá a vállalkozókat, hogy végre tanulják meg a szakmájukat. A döntés és a következetes makacsság meghozta a gy

Cégvezetői iroda a belvárosban

Végre beszabadult fotósunk, hogy megörökítse számunkra is az egyik belsőépítész tervezési és kivitelezési munkánk végeredményét. A tércsoport jellemzője a nyitottság, ugyanakkor alkalmas arra is, hogy egymástól teljesen függetlenül három szintéren folyjon a munka. A munkahelyekre korábban nem jellemző igény szerint terveztük otthonosra, barátságosan marasztalóra ezt a projektet, szerencsére megbízóink igényessége és bizalma is maximálisan egybecsengett az elképzelésünnkel, melynek kiindulópontja

Penthouse a Gellért-hegyen

Két lakás összenyitásával kialakuló, nagy belmagasságú, szinte körben üvegezett és tetőteraszain át a környezetére nyitott lakás belsőépítészeti kialakítása kihívás volt számunkra. A lakás belső elrendezésének szerkezetkész koncepciója a tervezők, Zoboki Gábor által fémjelzett csapat munkája, melyet a tulajdonos igényei szerint szabtuk testre. A megbízó teljes bizalmát élvezve alakítottuk a tereket egy kifinomult, és igényes megjelenést megcélozva. A 240 cm magas wengefurnéros ajtók, a konyha s

Glamour Beauty a hegyvidék üzleti dobozában

Adott két aprócska üzlettér egy kifejezetten igényesnek mondható üzletközpontban, ahol a célközönség egyértelműen a jólszituált felső középosztály, annak is az a rétege, mely szívesen költ magára, vagy szeret ajándékozni. A XII. kerületi Hegyvidék Központ tervezésénél nem csupán a dombról lefelé csorgó átmenő forgalmat célozták meg, de figyelembe vettek számos környezetvédelmi szempontot is, amivel takarékoz üzemmódot tud elérni az épület.

Ugyanez az alapvetés jellemezte az általunk terve

Bővítsünk kúriát!

A vállalkozói kedv, a beruházói ötletek korát élhetnénk, a finanszírozási megoldások újból tervezhető jövőt tennének lehetővé. Megbízóink komoly piackutatással, és megtérülési tanulmánnyal a kezükben érkeztek hozzánk arral a szándékkal, hogy jó környezeti adottságokkal rendelkező, de leromlott állapotban lévő kúria épület felújításával és bővítésével egy mai komfort- és designigényeknek megfelelő épületegyüttest hozzunk létre.

A finanszírozás előkészítésének időszakában - szűkös pénzügyi

Kiindulópont a vörös konyha


Ennek a családi háznak főbb tereire vonatkozóan fogalmaztunk meg szabadkézi rajzok segítségével egy olyan koncepciót, melynek központi eleme a megbízó által kiválasztott, nagyon hatásos, domináns erejű vörös konyha. Gyakorlatilag ebből kellett kiindulnunk, ami egyben meg is határozta a többi nagy felületnek - padlónak falaknak, és mennyezeteknek - a szín- és anyagválasztását. A határozott bútorelem egyrészt vonzotta a hasonlóan erős színt egy-két kiegészítőn, másrészt diszkrécióba, háttérb

Koprodukció a modernizmus jegyében


Irodánk megbízást kapott a belsőépítészeti tervek elkészítésére, mely lehetővé tette számunkra, hogy a megvalósítás során az épület egészét érintő építészeti kérdésekben is tanácsadói szerepet töltsünk be. Az épület Kajdócsi Jenő és stúdiójának tervei alapján épült, de a tervezési folyamatba már a kiviteli tervek készítésének stádiumánál bekapcsolódtunk. Az így kialakuló együttműködés olajozott volt, mivel Kajdócsi Jenő által kidolgozott koncepció nem szorult kiegészítésre, inkább csak a r

Csak lazán - kis lakás a belvárosban

Az értékesítésre szánt kis lakás átalakítása során elsődleges tervezési szempont a maximális funkcionális kihasználhatóságra való törekvés, miközben mindez modern életszemlélettel, vagány, és egyszerű berendezéssel, gazdaságosan létrehozható, látványos megoldásokkal valósul meg.

A belsőépítészeti 'csuklógyakorlat' során a látványterveken felül padló- és falnézeti burkolattervek, álmennyezettervek, világítási és épületvillamossági koncepcióterv, valamint különböző terméklisták készültek, ú


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr