archidea

Tanácsadás

A tanácsadás folyamata
A tanácsadás sokrétű, speciális szolgáltatás, sok esetben azonban nem több, mint egy másfél-két órás beszélgetés. Mégis, a végére sok kérdés tisztázódik és világossá válik, hogy mik a lehetőségek, hogyan tovább... és megtakarítható a felesleges kisérletezgetés, ami időt, és pénzt is jelent.
A beszélgetés általában kérdések felvetésével kezdődik, amik kapcsán további kérdések merülnek fel, megfogalmazhatóvá válnak a problémák, és sok esetben olyan dolgok is szóba kerülnek, ami látszólag nem tűnnek kérdésesnek, vagy a témához tartozónak.
Természetesen más jellegű a szaktanácsadás, ha valakinek belsőépítészeti megoldásra van szüksége, más akkor, ha valaki egy épületet szeretne megterveztetni, és ehhez keres támpontokat, más, ha ingatlanvásárláshoz kérnek segítséget, és más, ha egy építési hiba, vagy károsodás helyreállításához kell nekifogni.

A tanácsadás helyszíne
A tervezéssel kapcsolatos tanácsadás helyszíne rendszerint az irodánk. Ilyenkor a skiccpausz és a színes filcek mellett előkerülnek az adott témával kapcsolatos folyóiratok, albumok, termékkatalógusok és színminták. Belsőépítészeti kérdések esetén azonban gyakran a helyszínen folytatódik (vagy éppen kezdődik) a munka, de előfordul, hogy a beépítésre szánt anyag kiválasztása miatt a kereskedőnél folytatódik az egyeztetés.
A ingatlanvásárlással, építési hibákkal és károsodásokkal kapcsolatos szaktanácsadás helyszíne mindig a szóban forgó épület. Munkánkban segítségünkre vannak műszereink (nedvesség-, páratartalom- és lejtésmérő műszerek, szintező, infrahőmérő és kábelkamera), de sok kiegészítő információval szolgálhatnak a korábbi fényképek, és dokumentumok (tervek, építési napló) is. Kivitelezéssel, építés-szervezéssel kapcsolatos megbeszélések helyszíne gyakran az érintett partnerek irodája.

A szó elszáll...
A tanácsadáson elhangzottak rögzíthetők írásban is. Ennek egyik módja, hogy akinek tanácsadással segítünk, az jegyzetel, másik módja az, hogy az elhangzottakat utólagosan, emlékeztető formájában rögzítjük. Az emlékeztető összeállítása legalább annyi idő, mint a tanácsadás időtartama, ezért díjazása is hasonló nagyságrendű. Sok esetben kérnek tőlünk olyan utólagos kiegészítéseket, amiknek megfogalmazásához, leírásához további szakmai munka szükséges. Ilyen esetekben az emlékeztető összeállítása több időt is igénybe vehet. A szaktanácsadás során készült vázlatok, skiccek a munka végeztével minden esetben átadásra kerülnek, akkor is, ha utólagos emlékeztető nem készül.

Szaktanácsadás, vagy szakvélemény?
A tanácsadásról készülő emlékeztető nem szakvélemény. A szaktanácsadás tartalma kiinduló alapja lehet egy szakvéleménynek, de egy szakvélemény összeállítása jóval több kiinduló adatot, dokumentumot igényel, mint egy emlékeztető. A szakvéleménynek bizonyos formai és tartalmi elemeket is kell tartalmaznia, összeállítása komolyabb előkészítő munkát ,gyakran számításokat, esetenként internetes, szakirodalmi kutatómunkát is igényel.

Szakvéleményre elsősorban építési hibák, épületkárosodások esetén lehet szükség, abban az esetben, ha a probléma nagyobb léptékű, megoldása épületdiagnosztikai vizsgálatokat igényel, a megoldáshoz dokumentumok átnézése szükséges, vagy a megoldásnak több alternatívája van, melyek közül a legjobb kiválasztásához műszaki, pénzügyi szempontokat kell mérlegelni. A helyreállítással kapcsolatos döntések előkészítéséhez és meghozatalához egy szakvélemény megfelelő támpontokat tud biztosítani, de segíthet vitás ügyek megoldásában és garanciális ügyintézés esetén is.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr