archidea

Belsőépítészet

nagy légtér, nagy belmagasság, nagy lámpa
Az építész tervezők jóvoltából akadnak olyan egyedi adottságú terek, ahol akár egy speciális mennyezeti világítási megoldásra, vagy kereskedelemben nem kapható bútorozásra, esetleg egy már megtervezett fal áthelyezésére is sor kerülhet. Ilyen igényekre is fény derület egy tanácsadás keretében.

Belsőépítészeti tanácsadásra a legkülönbözőbb helyzetekben merülhet fel igény. Legyen az egy zöldmezős beruházás, vagy egy átalakítás, ha tervező tanácsát kérik a megbízók, a közös bennük az a felismerés, hogy szükségük van egy olyan személyre, vagy csapatra, akik átlátják a terek összképét és rendelkezhetnek olyan ötletekkel, amik egyedivé, megismételhetetlenné - és még sorolhatnánk, hogy: barátságossá, otthonossá, nagyvonalúvá... mikor mi az igény - teszik majd a tervezendő miliőt. A néhány órás megbeszélések keretében elhangzó jótanácsok általában olyan megbízók számára lehetnek használható útmutatóként, akik maguk is megfelelő affinitással rendelkeznek a design irányában, csupán megerősítésre van szükségük, vagy szeretnének tisztán látni az aktuális trendek viszonylatában.

A legkülönbözőbb időszakokban történhet ez:

Már az engedélyezéskor
...szükség lehet arra, hogy az építész terveket valaki olyan szemmel is áttekintse, hogy a tervezett funkcióhoz szükséges bútorozás elférjen, közlekedési útvonalak rendelkezésre álljanak, a megbízó által igényelt funkciók maradéktalanul megvalósuljanak.
Ez a legjobb pillanat, hiszen a vázlatok még jobban elviselik egy-egy alakítási javaslat konzekvenciáit, több variációt is ki lehet próbálni. A belsőépítészeti tanácsadás ekkor egy tervfelülvizsgálat jellegét ölti, olyan szempontokat szolgáltat, mely segítségével át lehet gondolni a későbbi használat során felvetődő buktatókat, ki lehet jelölni a látvány szempontból kiemelkedő nézőpontokat, meg lehet határozni a domináns beltéri elemeket. Lehet beszélni burkolatokról, világításról, hangulatról, stílusról. Ilyenkor rengeteg példa kerül elő, és bizony sokszor kiderül, hogy a nagy kavalkád elkerülése érdekében tervre is szükség lesz.

A tervezés közbeni stádiumban
...is sor kerülhet a tanácsadói közreműködésre, ahol akár már konkrét részletekben kell dönteni, mint például egy burkoló anyag típusa, megfelelősége tekintetében, ami meghatározhatja, megváltoztathatja egy padló-, vagy fal rétegfelépítés vastagságát, szerkezetét, vagy egy világítástechnikai megoldás kérdéseiben, lehetőségeinek feltárásában van szükség segítségre. Kimondhatjuk, hogy minél később lép be egy szakértő a képbe, annál kevesebb lehetősége van az alakításra, illetve annál költségesebb lesz egy-egy módosítás, akár az előrehaladott stádiumú tervekre, akár esetlegesen már kivitelezett szerkezetek visszabontására gondolunk.
Tanácsadóra lehet támaszkodni egyes munkafolyamatok előkészítésében, vagy konkrét termékek kiválasztásában lehet tanácsot kérni, közösen összehasonlító elemzéseket lehet végezni a kiválasztásra került anyagokkal kapcsolatban.
Akár kipróbált beszerzési források, vagy megbízható vállalkozók tekintetében lehet kikérni a belsőépítész véleményét.

Ha már megépült
...de rájöttünk, hogy valami egészen másra van szükségünk - tehát váltani kell. Ilyenkor is elkel a jótanács, hogy mit hogyan lehet megmenteni, hogyan lehet a leginkább "fájdalommentesen" megoldani egy-egy helyzetet.A legfontosabb, hogy a megbízói érdekeket a legmesszebbmenőkig képviselő jótanács hagyja el a tervező száját, hiszen egy veszni látszó helyzetben kell véleményt nyilvánítania, egy olyan pillanatban, amikor "minden fájdalmas". Bizalmi szerepben kell helytállni. Sajnos van néhány ilyen jellegű tapasztalatunk.

A belsőépítészeti tervezés folyamatáról részletesebben itt olvashat!

Bocci lámpát tervezünk :)
2013. júl. 1. | Téma: Belsőépítészet, tárgykultúra, lámpa | Utoljára módosítva: 2021-10-15 08:09:38 | 8625 Olvasás
Ha már várni kell egy termékre, amelyet a bemutatott minta alapján a vásárló megrendel, akkor már legyen olyan méretű, árnyalatú, anyagú...
Mitől kerül helyére a lehúzógomb?
2012. jan. 29. | Téma: gépészeti terv, belsőépítészet, burkolatterv | Utoljára módosítva: 2021-10-15 21:50:24 | 5669 Olvasás
A képen látható wc-lehúzógomb elhelyezése nem sikerült tökéletesen. Bár a Tulajdonost nem zavarta, lehetett volna esztétikusabb is, illesztve a burkolat kiosztásához. Ehhez csak annyi kellett volna, hogy készüljön egy gépészeti terv, amin be van jelölve a csövek elhelyezkedése, majd készüljön egy burkolatterv, ami összenézhető a gépésztervvel. A rajzok alapján még időben meg lehetett volna határozni, hogy mi, hova kerüljön.
A tervezés folyamata
2012. jan. 25. | Téma: Kivitelezés, Belsőépítészet, kérdések | Utoljára módosítva: 2021-10-14 21:10:25 | 7267 Olvasás
...avagy nem kell attól féltünk, hogy kicsit más lesz a végeredmény, mint gondoltuk!
Sokszor előfordul, hogy egy feladat, probléma megoldása közben olyan körülmények kerülnek elő, amivel a tervező az első pillanatban nem számolhatott. Van úgy, hogy ez alapjaiban rengeti meg a folyamatot, vagyis nincs más, mint előről kell kezdeni az egészet.  Azért legtöbbször némi korrekcióval a lényeg megmenthető, és egy ötlettel át lehet segíteni a helyzetet a krízisen.
Fehér konyha vörös sállal
2010. júl. 23. | Téma: Belsőépítészet | Utoljára módosítva: 2021-10-13 09:36:59 | 7965 Olvasás
Előfordul, hogy amikor belsőépítészeti kérdésben tanácsot adunk ügyfeleinknek, nem minden kérdésben sikerül egyből választ adni. Ilyenkor igyekszünk az ominózus kérdést jól körüljárni, korábbi példákat keresni, hogy megbízónk elképzeléseihez a leg közelebb tudjunk jutni. Az alábbi képeken bemutatott konyha-étkezőről készített látványtervek elsőre elnyerték megbízónk tetszését, ahogy ma végigjárhattam a bejárattól a nappaliig tartó kört, meg kellett hogy jegyezzem, szinte minden a terv sze

« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr