archidea

Épületek károsodása

Az épületkárosodások lehetnek építési hibák következményei, de adódhatnak az épületet alkotó anyagok és szerkezetek természetes elöregedéséből is. Az épületek károsodásai sok bosszúságot és kellemetlenséget tudnak okozni, és sokba is kerülhetnek, különösen akkor, ha azokat későn, vagy tévesen diagnosztizálják, vagy eleve szakszerűtlenül próbálják javítani. Az épületkárosodások helyreállítása az épület tulajadonosának, illetve kezelőjének a feladata.

Vízszigetelések
A vízszigetelések károsodása az esetek többségében a szigetelés meghibásodását, tönkremenetelét is jelenti, ami a szigeteléssel védett szerkezetek károsodásához vezet. A vízszigetelések meghibásodásának leggyakoribb oka, a rögzítés, az aljzat-, vagy a takarószerkezet meg nem engedett mozgása (elcsúszása, repedése), mechanikai hatások, vagy a természetes elöregedés.

Tetőfedés
A különböző anyagú tetőfedések károsodása más és más lehet. Mechanikai hatások következménye lehet fémlemezek esetén a deformálódás, kerámia tetőcserepek esetén a repedés, törés, elmozdulás, de a hó hatására kifordulhatnak a nem elég erős hófogók is. Tartósan nedves környezet hatására algásodás, moha, vagy akár lágyszárú növényzet jelenhet meg a tetőn.

Hőszigetelések
A hőszigetelések egyik leggyakoribb károsodása az összenyomódás, elvékonyodás (összeesés). Az előbbi jelentkezik a nem megfelelő teherbírású, terhelt hőszigeteléseknél (pl. terasztető), míg az utóbbi megjelenése magastetők szarufák közötti hőszigetelése esetén fordul elő gyakran, főleg abban az esetben, ha a szigetelésre túl lágy, vagy ritka szálas, tekercses terméket alkalmaztak.

Nyílászárók
A régi faajtók, ablakok elöregedését mutatják a vetemedések, és a páralecsapódás is, ha annak oka a tok, és a szárny közötti tömítés tönkremenmetele, vagy éppen hiánya. Későbbi fázis lehet az ablaktáblák elrepedése. A nedvesedés hatására penészedés, gombásodás is megjelenhet. Műanyag nyílászárók kevésbé mutatnak károsodást, de ezeknél is lehet számítani a tömítés tönkremenetelése.

Burkolatok
Mindenki látott már repedezett, felvált lapburkolatot, a lapok megkopogtatásakor hallható öblös, kopogó hangot is sokan ismerik. Ezeket a jelenségeket gyakran megelőzi, és előre jelzi a falazat repedése, vagy hajszálrepedések megjelenése. Faburkolatok esetén gyakori jelenség a recsegés, kopogás, vagy a burkolat száradási repedései, vagy éppen duzzadása (a nedvességtől).

Jó tudni, hogy az építőanyagot gyártó és forgalmazó cégek sok esetben ingyenes szolgáltatásként biztosítják a termékeikkel kapcsolatos szaktanácsadást.
Ha szükséges, éljünk ezzel a lehetőséggel.

Mit tegyünk, ha épületkárosodással van dolgunk?
Mindenképpen kérjük a problémában jártas szakember (szakmérnők, szakértő, műszaki ellenőr) segítségét, és lehetőleg minél előbb intézkedjünk a helyreállítás érdekében! A késedelmesen elvégzett javítás többe kerülhet, az időben elvégzett javítással további károsodás kerülhető el. A szakszerűtlenül javított károsodások pedig hamar kiújulhatnak, vagy további károkat okozhatnak. A munkákra szakkivitelezőktől kérjünk ajánlatot, és csak olyan céget bízzunk meg a javítással, akinek az adott szakterületen megfelelő referenciái vannak.

 

Tetőablakkal kapcsolatos problémák

 A mellékelt képeken szinte az összes probléma látható, ami tetőablakoknál előfordulhat. 


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr