archidea

Építési hibák

Az építési hibák egy része könnyen észrevehető, de vannak olyan hibák is, amik nem láthatók, de bizonyos jelekből következtetni lehet létezésükre. Vannak olyan nem látható, rejtett hibák is, amiknek a hatása csak később, akár a szavatossági idő lejárta után jelentkezik. Nézzünk néhány jellemző építési hibát:

Hőhidak
Az utóbbi időben épült épületeknél talált hibák közül leggyakoribbak a nem megfelelő hőszigetelés következtében kialakult hőhidak. Nemcsak a koszorú szigetelése sikerül gyakran vékonyabbra, mint amennyire szükséges, hanem a homlokzat és a tetősíkjában elhelyezett szigetelés sem mindig csatlakozik egymáshoz, hézag van közöttük. Gyakori a beépített hőszigetelés részleges hiánya, vagy nem megfelelően egyenletes vastagsága is.

Faledvesedés, beázások
Ugyancsak sok probléma van a vízszigetelésekkel. A hibák egyik oka az olcsó, nem megfelelő minőségű anyagok alkalmazása. A másik probléma, hogy sok esetben a vízszigetelést nem szakképzett vállalkozók, munkások végzik, akik elvállalnak olyan munkákat, amikhez igazából nem értenek, vagy csak felszínesen. A vízszigetelés hibáival összefüggésben gyakran fény derül a vízelvezetés hibáira is. Ilyenek például a visszafelé lejtő párkányok, a lejtés nélküli csatornák stb.

Penészedés
A hőszigetelési problémákkal, és a beázásokkal, szigetelési hibákkal hozható összefüggésbe a gyakran megjelenő penészedés, de a leggyakoribb ok, az épületfizikai szempontból nem megfelelő kialakítás, a rosszul, vagy nem működő szellőzés, és az elégtelen légcsere. A penész megjelenése nagyon sok tényezőtől függ, megjelenését még a lakók életmódja, életstílusa is elősegítheti. Kérdés, hogy mi tervezési, építési hiba és mikor beszélhetünk nem rendeltetésszerű használatról.

Falak repedése, süllyedése
Az épületek süllyedése új épületek, épületrészek esetén sok esetben természetes folyamatnak tekinthető, ugyanakkor nem mindegy, hogy mekkora a süllyedés mértéke. Az épületek süllyedése a kivitelezést követő 1-2 évben okozhat elsősorban belső téri repedéseket is, de ezek lehetnek -főleg régebben épült épületek esetén- alapozási hibák, vízalámosási hibák következményei is. Gyakran okoz válaszfali repedéseket a födém lehajlása, vagy a tetőszerkezet száradásból adódó mozgása is. Nagy repedések esetén mindenképpen szükséges szakember segítségét kérni.

Hogyan fedezhetők fel és hogyan javíthatók az építési hibák?
Az építési hibák felfedezésében, vizsgálatában, dokumentálásában sokat segítenek rendelkezésre álló műszereink (nedvességmérő, páratartalom- és harmatpontmérő, kábelkamera, lejtésmérő stb.). De szükség lehet szakmai segítségre a hibák javításához szükséges kivitelezés előkészítésében, szervezésében, bonyolításában, az elvégzett munka átadásával bezárólag.

Mit kell tudnunk még az építési hibákról?
Újonnan épült ingatlan vásárlásakor legkésőbb a kulcsátadáskor, de lehetőleg már a műszaki átadás-átvételkor célszerű megvizsgálni az adott épületet, hogy megfelelő minőségű-e, és nincsenek-e benne hibák. Amennyiben vannak, azok létét jegyzőkönyvben (és célszerűen fényképeken is) rögzíteni kell. Ha a hiba műszerrel (pl. nedvességmérővel) mutatható csak ki, akkor ezt is érdemes dokumentálni. A hibákat rögzítő dokumentumok alapján kell kérni a beruházót/kivitelezőt, hogy a hibát az ingatlan átadásáig javítsa ki, ill. amennyiben időközben a kulcsátadás megtörténik, a jótállási garancia keretén belül javítsa ki. (Nyilván könnyebben elérhető a hibák javítása az ingatlan átadása (a vételár teljes kifizetése) előtt, de az, hogy minek a javítása érhető el az átadás előtt, is mit köteles a kivitelező garanciális kereteken belül javítani, az függ az adás-vételi szerződés tartalmától is.) 
Régi épületen esetén is kell számítani arra, hogy vannak olyan hibák, amik nem a természetes elöregedésből származnak, hanem építéskor keletkeztek. Bár nem építési hiba, mégis ide sorolom azokat az eseteket is, amikor egy épület az építéskor érvényes, szigetelésre vonatkozó előírásoknak megfelelt, de az időközben megváltozott előírások miatt a mai követelményeknek már nem felel meg. Tehát az épület javítandó, annak érdekében, hogy korszerű, tartós és gazdaságosan üzemeltethető egyen. Mivel célszerű ezeket a javításokat a kényelmi (pl. belsőépítészeti, gépészeti) átalakításokkal egyidejűleg, lehetőleg még a beköltözés előtt elvégeztetni, fontos, hogy szakemberrel időben nézessék át az épületet, hogy amennyiben tervezésre, hőtechnikai méretezésre van szükség, ezekre is, és az esetleges alternatívák kiválasztására, valamint a műszaki és pénzügyi döntésekre is jusson idő.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr