archidea

Fővám téri kultúrpavilon tanulmányterve

2011. szept. 9. | Utoljára módosítva: 2024-05-20 04:48:44 | 6298 Olvasás


Nem mindennapi, frekventált adottságú tér a Váci út déli végén, életképes ötlet, a szolgáltatás és a kultúra fenntartható kohéziója - mind együtt arra, hogy valami értékes szülessen. Ebben a kiváltságos helyzetben lehetett irodánk, amikor a pavilon vázlatterveirnek elkészítésére kapott felkérést.

Íme a helyszín, a Fővám téri nagycsarnok (hivatalos nevén: Központi Vásárcsarnok) előtti frissen felújított tér, gránit burkolattal, szökőkúttal, tér-vízzel, parkkal, játszótérrel, és turistákkal.
A feladat: francia kulturális pavilon, mely mellékesen kávézó funkcióval üzemel, helyet adva állandó és ideiglenes kiállításoknak, koncerteknek, előadásoknak.
A célközönség: elsősorban a külföldi turista, aztán a diákok a környékbeli egyetemekről, végül a helyiek, a városlakók.
Az ötletre még nem tudni, mennyire vevő a kerület, a város vezetése, a tervtanácsok, egyelőre ez még nem derült ki. Sőt ez a terv valószínűleg nem is fog eléjük kerülni, mivel megbízónk hiányolta a konvencionálisan franciásra vett megjelenés alapelemeit, az utcai árkádsor árnyékoló ponyváinak, vagy a kirakatok üvegosztásainak visszatükröződését, és a tervek átdolgozását kérte.

És itt jött egy kis őrlődés. Amennyiben a tervvel valóban az ötletbörze, esetleg a lehetséges megoldások felkutatása a cél, az a néhány érv, amit a vázlataink tartalmaznak, úgy véltük. elegendően képes meggyőzni a szakmát, vagy a laikus döntéshozókat. Nem így történt! Megbízónk a pavilon modern arculatának teljes átalakítását kérte.

Itt megmutatunk néhány részletet a kutatómunkából és az általunk javasolt végeredményből. A bordó ponyvás kényszerpályával meg még nem tudjuk, hogy mi lesz...!
tovább:


Néhány részlet a letagadhatatlan francia hatásról, a magyarra lefordíthatatlan cour d'honneur udvar, az elliptikus lépcsőházak, a manzard tető, acél lemezes portálok mind megtalálhatóak a téren.

Egy kis analízissel folytatódott a "kutatás", a környezet értékelésével, körüljárásával. Távolról, a városi szövetből kiindulva igyekeztünk megérteni, hogy mi a jövője ennek a területnek, és hogyan szolgálná, építené ezt néhány négyzetméteren egy amúgy támogatásra alapuló koncepció.

Nem maradhatott ki az sem, hogy körülnézzünk a nagyvilágban, hogy hogyan csinálják ezt manapság mások. nem csak az ötlet, az eszközhasználat érdekes ilyenkor, hanem a minőség megfelelő szinten való alkalmazása, az anyagok szolgáltatta alapvető tulajdonságok bevetése.

A pavilonhoz egy egészen egyszerű alapformát a hasábot választottuk, melyet a környezet és a cél által diktált tengelyekkel hatottuk át, végül a csipke kép által szolgáltatott a "bőr" került a kompozícióra.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr