archidea

A tervezői felelősségbiztosításról

2011. ápr. 10. | Utoljára módosítva: 2024-07-14 04:19:36 | 6207 Olvasás

Hibákat mindannyian elkövethetünk, bármekkora tapasztalattal is rendelkezzünk. Ennek sokféle oka lehet: elmarad a tervellenőrzés valamilyen sürgetés következtében, gyors döntést kell hozni, nem sikerül megfelelően átgondolni a problémát, olyan körülmény áll elő, melyet a tervezésnél nem sikerül figyelembe venni, de ennek bizonyítása bonyodalmakba ütközik.

Ma már szinte minden számítógéppel készül, mégsem tehető a gép felelőssé. A hibákért az ember, a tervező és az ellenőr felel. A legfelkészültebb műszaki szakemberek, tervezők, szakértők, mérnökök a legjobb szándék és odafigyelés mellett is hibázhatnak, áthághatják a szabályokat. Nem zárható ki a tévedés, mulasztás, műhiba, azaz akaratán kívül kárt okozhat a szolgáltató.

A tervezői felelősségbiztosítás...
az ilyen károkra kínálkozó megoldás, biztosítási védelem, mentesítés a kártérítési kötelezettség alól, az olyan szakmai hibákra, amelyekért a jogszabály szerint felelősséggel tartozik a tervező, a mérnök és az ezen területen ténykedő vállalatok, vállalkozások.

Mire biztosít a fedezetet?
Káresemény akkor következik be, ha a biztosítottal, alkalmazottjával, vagy a fedezet alá vont alvállalkozójával szemben a megbízó kárigénnyel lép fel. A biztosítási fedezet műszaki tervezéssel, továbbá művezetéssel okozott károkra terjed ki.

Mire köthető biztosítás?
A biztosítás megköthető egy projektre, vagy az éves árbevétel alapján az összes tervezési teljesítésre. Az egy projektre szóló biztosítások arányaiban drágábbak, mint az éves keretszerződés. Kb. 30-40%-al kell értük többet fizetni.

Ha felelős műszaki vezetést is végeznek, fontos, hogy a fedezet erre a szakmai feladatkörre is kiterjedjen. A hiba később is kiderülhet, tehát érdemes a felelősségi időszakot legalább a garanciális időszakra is kiterjeszteni. A biztosítás mindig a nem várt események bekövetkeztére való felkészülést jelenti. A tervezési díjak általában a beépített anyagok értékének a 10%-a körül mozog, a teljes bekerülési költségre vetített összeg pedig nem éri el az 5-6%-ot. Sokszor egy szerkezeti elem ára többe kerül, mint egy tervezési fázis költsége, ugyanakkor a tervező felelőssége az egész épületre, annak minden általa tervezett részletére kiterjed. Egy szakmai hiba olyan költségekkel terhelheti meg a mérnöki irodát, melyet már nem tud önmaga finanszírozni.

Annak érdekében, hogy általánosabb, mindenre kiterjedő biztosítással rendelkezzünk, ugynakkor ennek költsége ne legyen túl magas, irodánk az éves nettó árbevétel alapján meghatározott általános tervezési felelősségbiztosítással rendelkezik. Ezzel együtt, külön megbízói kérésre, egy-egy nagyobb léptékű projektmegbízás esetén előfordult, hogy a projekthez igazított feltételekkel kötünk külön biztosítást.

Ki fizeti biztosítást?
Természetesen a tervező! Ám nem egyszerű megérteni a megbízói oldalról, hogy miért is van erre szükség, de talán, ha az első sorokra ismét visszatérünk, talán mégis megerősödik biztosítás fontossága. Az, hogy ennek költségei hogyan jelennek meg a tervezői díjban, és ezt a megbízó is tudomásul veszi-e, már egy más kérdés. Persze miközben a felelősségbiztosítás a tervezőt segíti, mégis a megrendelői biztonságot is szolgálja az a lehetőség, hogy a tőle valamilyen szinten függetlenül kialakuló helyzetekben nem kell kiszolgáltatottá válnia.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr