archidea

Terv - a szükséges rossz!?

2011. febr. 27. | Téma: Építészet, Tervezés, Családi ház | Utoljára módosítva: 2024-04-15 06:09:14 | 6367 Olvasás

Nincs elképzelésem arról, hogy a képen látható keresdi Bethlen-várkasély tervezéséhez importált itáliai mesterek mennyit kaptak munkájukért, de arról van információm, hogy ma mennyiben kerül egy tervezőiroda által létrehozható olyan terv, ami alkalmas a megfelelő koncepció kiválasztására, látványos bemutatására,  engedélyezésre, ajánlatkérésre, versenyeztetésre, és végül kivitelezésre.

Még mindig nem egyértelmű a tervezés, mint szellemi tevékenység, vagy munka megítélése. Sajnos sokan vannak, akik azt gondolják, hogy csak kényszerből van szükség a tervezői közreműködésre, mivel az építési tevékenységek java engedélyköteles. Niincs mese, le kell rajzoltatni valakivel, hogy mit is szeretnének. Felesleges pénzkidobás, mondván: "úgysem azt fogjuk megcsinálni", vagy "ne mondja meg nekem, hogy mit lehet, vagy mit nem". Nem túl hálás feladat az sem, hogy általában az építész tervező szembesíti a megbízót azzal hogy az érvényes szabályok kereteket, korlátokat jelentenek, ami sokszor kellemetlen ízt ad már a közös munka kezdetén, főleg hogyha megakadályoz bizonyos elképzelések megvalósulását.

Pedig ha belegondolnánk abba, hogy a legtöbb nem jól előkészített, átgondolatlanul kivitelezett dologgal kapcsolatban rendszeres tapasztalat az, hogy kétszer kellett megcsinálni, vagy hogy egy lakás vagy családi ház tervezése nagyjából egy kamrányi terület létrehozásának költségét jelenti csupán, lehet, hogy helyrebillenne a tervezés szükségességének megítésése.

Nézzünk meg ezt négyzetméterre vetítve (mielőtt a leegyszerűsített példát nézzük, hozzá kell tenni, hogy a tervezési díjat nagyon sokminden befolyásolja, úgymint például az alapterület - fajlagosan drágábbak a kisebb területű egységek tervei -, vagy a bolnyolultság - nyilvánvaló, hogy egy műemléki-, vagy egy geológiailag összetett környezet egyedi problémákat vet fel, ezért több szakirányú társtervező bevonását követeli meg).

De lássuk a példát: 100 m2-es alapterületre vetítve az engedélyezési terv díja általában 1,5m2 alapterület megvalósítási költségéből kihozható. Ez körülbelül annyi, mint amennyit az a burkoló keresne, aki a 100 m2-t leburkolná. Ha lakóházon dolgozó összes tervező díját összeadjuk, nem több egy fürdőszoba áránál, amiből ma már általában többet is tervezünk egy családi villában. A minap hallottam egy belsőépítészt így reklámozni munkáját: "egy kanapé árából!" És nagyjából igaza is van!


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr