archidea

Mire figyeljünk, ha családi házat akarunk venni?

2011. szept. 21. | Utoljára módosítva: 2024-05-23 15:49:39 | 12654 Olvasás

Nézzük meg a teherhordó szerkezeteket!
- A falakon látható repedések főleg ha nagyobb méretűek, vagy több, közel párhuzamos vonalból állnak, a szerkezet mozgására utalnak. A hálószerű repedés általában a vakolat hibája. (Ha a vakolat nem kopog, szilárd, akkor ez javítható.)
- Az áthidalókon látható repedések túlterhelésre utalnak. A túlterhelt áthidalók lelógnak, azaz lefelé ívelnek, homorodnak.
- A födémeken látható repedések is a szerkezet mozgására utalnak. Az egymással párhuzamos vonalak általában a gerendák mozgása miatt, a gerendák alatt, vagy a gerendák szélei mentén alakulnak ki. A gerendák mentén látható repedések az épületet folyamatosan rázó utcai forgalom is okozhatja.
- A friss repedések, vagy friss festésen áttörő repedések határvonala éles, a régi repedések mentén a felület elszíneződött, szürkés tónusú.
- Amennyiben a repedések mentén festék-, vagy akár vakolatleválás látható, ott nagyobb mértékű, folyamatos mozgások lehetnek, úgy, mint az 1 mm-nél nagyobb repedések esetén is.
- Faanyagok esetében nézzük megy, hogy nem látunk-e szuvasodásra, farontó bogarakra utaló lukakat, üregeket. Nyomjuk be a fába a körmünket! Ha nagyon puha lágy a fa szerkezete, akkor korhadásra is kell gondolnunk. A fa elszíneződése, szálas benövése is utalhat gombásodásra, nemcsak a hagyományos megjelenésű gomba!
A repedések, és szerkezeti károsodások veszélyességének megítélését, okainak magyarázatát és a szükséges intézkedések meghatározását minden esetben bízzuk szakemberre (statikusra, építészre, illetve faanyagok esetében faanyagvédelmi szakértőre)!

Nézzük meg a felületkezeléseket (festés, mázolás)!
- A régi, tönkrement festések javításra szorulnak, ezeknek a költségével kalkulálnunk kell. Ilyenkor gondoljunkk arra, hogy lehet, hogy olyan festéket szeretnénk használni, aminek felhordása előtt a régit el kell távolítani.
- A régi, repedezett festésre felületelőkészítés nélkül, sebtiben felhordott új festés nem szép síma felületet mutat, hanem átütnek rajta a régi festék repedései, felválásai, púposodásai. Az ilyen felület javítása még többe kerül, hiszen a hibás részeket el kell távolítani, és az alapfelüleletet is javítani kell. A javítások során kiderülhet, hogy a vakolatot is cserélni kell, mivel nem megfelelően szilárd, repedezett.
- Az új festés eltakarhatja az épület hibáit is. A nedves, penészes falak újrafestett felületén nem minden esetben üt át azonnal a falban lévő nedvesség, az esetleges penészedés pedig valószínűleg csak a téli időszakban fog kiújulni. Ha gyanús foltokat látunk, tapogassuk meg, mert erősebb nedvesség az ember újjával is érzékelhető. A festés és mázolás egy ideig el tudja takarni a rozsdát, vagy a faanyag korhadását is.
- A falfelületeken látható sókivirágzás nedvesedésre utal. A felületeken látható foltok utalhatnak nedvesedésre, hőhidakra. A homlokzatokon látható foltosodás lehet pici pókok telepe és -főleg az északi oldalon- mohásodás, algásodás is.

Nézzük meg a felületek és sarkok egyenességét!
- Ha a szemünkkel úgy nézünk egy falat, vagy sarkot, hogy a szermünk a felület, illetve a vonal síkjában van, könnyen megláthatjuk, hogy a vizsgált rész mennyire hullámos.
- Ha van nálunk egy egyenes léc (pl. vízszintező) akkor ezzel azt is meg tudjuk nézni, hogy a vizsgált felület, vagy vonal hullámossága mennyire tér el az egyenestől. Nagyobb felületek vizsgálatához további segítség lehet egy zseblámpa, amit ha a felületre helyezünk, a fénye megmutatja a felület egyenetlenségeit (mint az autó reflektora az úton a huplikat).

Nézzük meg a rendelkezésre álló dokumentumokat!
- Ha megvannak az épület rajzai, akkor nézzük meg, hogy van-e jelentős eltérés a rajzon ábrázolt állapottól. Ellenőrizzük le a külső méreteket, és a belsőket is, legalább szúrópróbaszerűen. Ha jelentős eltérés van, akkor számoljunk azzal, hogy fennmaradási engedélyt kell kérni.  Eltérések esetén érdemes egyeztetni a helyi építési hatóság illetékes előadójával. Ő tud segíteni abban is, hogy milyen eltérésekre kell engedély. (Ha nincsenek meg az épület tervei, érdemes egy próbát tenni az önkormányzatnál. Ha nem túl régi az épület, akkor meg kell legyenek a tervei az önkormányzat archivumában, de még régebbi épületek esetén sem kizárt, hogy találnak terveket.)
- A ház papírjait tartalmazó dosszié gyakran tartalmaz régi költségvetéseket, árajánlatokat. Ezekből kiderülhet, hogy milyen anyagokat építettek az épületbe, milyen felújítási munkákat végeztek el korábban.

Folytatjuk...


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr