archidea

Hogyan vásárolunk bútoráruházban?

2011. okt. 22. | Utoljára módosítva: 2024-04-14 09:00:40 | 4576 Olvasás

Nézzük csak, hogyan is kezdődik a történet!

Érdeklődő sopingolás a nagy bútoráruházakban
Nagy önbizalommal rendelkező, a lakáskultúra magazinokon kikupálódott, és a nagy bútoráruházak katalógusait betéve tudó családok - leginkább hölgyek - kikapcsolódás szintű időtöltése, ami - magamról tudom - egy háztartás tárgykultúrájának ráncfelvarrásnak visszatérő eleme. A gyerekek nőnek, az asztal kicsi lesz, a szőnyeg elkopott, a díszgyertyák elfogytak. Ezekben a helyekben az a nagyszerű, hogy el lehet tűnni, ha akarjuk, és türelmesek vagyunk, és kivárjuk a sorunkat, a sorok végén egy mondatban választ kapunk bizonytalan kérdéseinkre. Aztán, ha nagyon elanyátlanodunk, találhatunk beszélgetőpartnert is, feltéve, ha meg akarjuk varratni a függönyünket, és hajlandóak vagyunk egy hónapot várni rá, vagy elég bátrak vagyunk, hogy a felajánlott segítséggel nekilássunk konyhabútorunk összeállításának - mivel már otthon rájöttünk, hogy egyedül nem fog menni annak ellenére, hogy Anna kedves válaszaival elnavigált minket az internetes tervezőprogram használatában.

Kiegészítők, vagy önálló bútorelemek vásárlásához tökéletes megoldás. Már otthon kiismertük magunkat a választékban, az árakat összehasonlítottuk más, hasonló termékeket forgalmazókéval, és már csak az van hátra, hogy kipróbáljuk, beleüljünk, egy kicsit mustráljuk a minőséget, és felfedezzük, hogy a képen sokkal nagyobbnak tűnt és hogy milyen gagyi ez a műanyag... Aztán következik a házhoz szállított dobozok kicsomagolása és teljes hétvégi programként betervezett akkurátus összeszerelése. Ha nem boldogulunk, jöhet a barátunk asztalos ismerőse.
Egy biztos, az itt példaként felhozott IKEÁ-n kívül kevés olyan lakberendezési áruház van, ami ár-érték arányát tekintve egy elérhető minőséget tud produkálni, miközben ekkora termékspekrtummal rendelkezik. Sajnos a Domus-on és a KIKÁ-n kicsit túllépett a XXI. század.

Berendezés termék-összhang igényével
Amikor már nem csupán egy-egy darabra szánta el magát az ember, hanem komplett rendszerek kialakítását tervezi, a hosszabb távú megoldással járó költségtöbbletet is vállalni képes, valószínűleg körülnéz pár olyan designbútor kereskedésben, ahol ha a habitusának megfelelő környezettel találkozik, vásárlásra szánja el magát. Ebben a döntésében valószínűleg nagy szerepe lesz annak a szénsavmentes ásványvíznek, vagy kézműves kávénak is, amivel első tárgyra térő kérdését követően megkínálják. Ráadásul a szék, amin beszélgetésünk közben éppen ülünk, kedvezménnyel megvásárolható...
Ha jól emlékszem, az IKEA volt az úttörő abban a tekintetben, hogy a designerek arcával kommunikált közvetlenséggel utat tört a dizájn értékelésével kapcsolatban. Azóta rendszeresen találkozunk a márkák logóiban feltűnő aláírásokban, termékfotókon, katalógusokban azokkal a tervezőkkel, akik ilyen módon otthonunk és a tárgyaikhoz kötődő gondolkodásunk részévé válnak - ha arcukra már nem is annyira emlékszünk egy idő után, a személyesség érzete mégis megmarad. IDdesign, Bo-Concept és még sorolhatnék néhány üzletet a MaxCity-ben, akik ezt a vevőkört és vásárlói igényt, kultúrát célozták meg. Fejlődőképesek!

Némely hasonló bútorkereskedés kifejezetten arra invitál, hogy túl a tervezők megismerésén vegyünk igénybe lakberendezői segítséget. Létezik olyan hely, ahol egy-egy ilyen munkatárs állandó jelenlétét biztosítja az üzlet, máshol telefonos időpont egyeztetéssel kísérőt rendelhetünk. Olyan személy ez, aki az üzlet kínálatát és egy rövid beszélgetést követően az elképzeléseinket ismerve segít egy átfogó koncepció kialakításában. Ehhez természetesen elkerülhetetlen egy pontos felmérési adatokkal rendelkező alaprajz (sokszor már ennek elkészítéséhez is segítség kellene, ha valaki nem rendelkezik némi műszaki érzékkel), és pár jellemző nézetből elsütött fotó.
Kiindulópontot legtöbbször a katalógus jól sikerült beállításai szoktak lenni, ami meggyőzően emeli ki a termék karaktereit, és valamennyire emlékeztet a mi otthonunk téradottságaira. Általában abban a reményben kezdődik az egyeztetés, hogy kis változtatásokkal megvalósítható az álom. Ha a 'kiutalt' partner ügyes, jó összeállítást fabrikál, melyre pár napon belül e-mail-en kapjuk az ajánlatot. Itt számíthatunk némi kedvezményre is, hiszen egy helyen vásárolunk több terméket, és a tulajdonossal akár személyesen alkudozhatunk. Sok esetben a kedvezményen túl a rámenősebbek ingyenes házhoz szállítást és összeszerelést alkudhatnak még ki maguknak.

Céltúra belsőépítész segítséggel
Talán sokan azt gondolják, hogy még mindig luxusnak számít, ha átfogó szolgáltatást biztosító tervezői közreműködést kérünk. Ez valahol igaz is, ha úgy gondolkozunk, hogy nincs lehetősége mindenkinek arra, hogy hőn áhított berendezés költségei mellett még egy tervező díját is kifizessék. Pedig csak azt kell belátni, hogy ha összetett a kérdés, és az összkiadás várhatóan milliókra rúg, miközben a legkisebb bizonytalanság is komoly kompromisszumokkal járhat, ha a helyszínen derül ki, hogy a megrendelt darab nem fér be, és kezdhetjük előlről, már nem kérdés, hogy elengedhetetlen valaki, aki fogja a kezünket. Persze ehhez a megoldáshoz az is hamar eljut, akinek az egészre nincs elég ideje.
Itt már nem arról van szó, hogy egy bútorüzlet termékei vannak porondon, hanem előttünk az egész város, sőt ma már nagyon országhatárok sincsenek. Mielőtt azonban nekivágnánk, a kedves belsőépítész meglátogatta velünk a kérdéses helyszínt, fotózott, méregetett magának, összeállított egy elképzeléspalettát, sőt, ha arra is megbíztuk, készített egy színes-szagos látványtervet, amitől ha sikerült ráéreznie az álmainkra, szinte a nyálunk is csorogni kezd.
koop_karim_rashid.jpg
A katalógustengerből már csak azt a párat kell megnézni, amik a látványterveken feltüntetett bútorelemeket tartalmazza, és lehetséges, hogy néhány tapasztalati irányár is elhangzik. Ha nem tetszik a felvezetés, további alternatívák kerülnek elő, sőt a megbízó segítséget kaphat valamely szállodában korábban lefotózott kedvenc bútorelem felkutatásában is...
Mondanom sem kell, hogy ez egy személyre szabott szolgáltatás. Olyan tervezői segítség, amely képes a terekben a burkolatváltásoktól kezdődően a belső ajtókon, kilincseken át az álmennyezetek, lépcső, kandalló, világtástechnikai és gépészeti megoldásokig, de akár az épületautomatizálásig bezárólag minden érintett területen megoldást nyújtani. Nem kell ezután attól tartani, hogy a vásárolt lámpa 'eltitkolt' részére nincs elég hely az álmennyezetben, vagy a falra felszerelt polc épp a falfűtést takarja el a felszereléskor véletlenül átvágott csöveiből szivárgó nedvesedéssel együtt.
Jellemző erre a vásárlóközönségre még a márkákkal szembeni igényesség. Ez legtöbbször valódi minőségi, szolgáltatási ugrással jár együtt, de természetesen hatalmas költségbeli többletet is jelenthet. Ezzel együtt tudni kell, hogy hol érdemes körülnézni, amiben természetesen szintén tud segíteni a szakértő.

Hadd összegezzem:
Vásárolni jó, bárhogy is vesszük! Bútorokra, lakásunk berendezésére is szükség van. Kérdés tehát, hogy mennyire összetett a feladat, mennyire vagyunk biztosak magunkban, és meddig enged nyújtózkodni a takaró, és képesek vagyunk-e valakinek a tanácsát mérlegelni, és komolyan venni.
A döntések ezután következnek.


« Vissza
Legutolsó hozzászólások
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Archidea: Köszönjük az értékelő szavakat! A mélyebb megismerésnek természetesen több formája lehetséges! Várjuk megkeresését az oldalunkon megtalálható kapcsolatfelvételi módok bármelyikén: http://archidea.h
Téma: 5 szempont tervezőválasztáshoz
Eleonóra: Tisztelt Csapat!Elolvastam - tulajdonképpen mindent -, ami a weboldalukon található. Jó benyomást szereztem - igaz, kevés közzétett - referencia munkáikról.\r\nA weboldal felépítése kiváló! A munkatár
Téma: Bocci lámpát tervezünk :)
Archidea: Alulról felfelé tekintve látható ilyen nézetben ez a kép. Amúgy az összes gömb külön szálakon, de egy csomagba kötve a mennyezetről függ. Oldalról nézve a szélsők kicsit megemelkednek mintegy gömbhéjr